Lentesoepje

De lente is in aantocht.
Met verse kruiden is het heerlijk om een lentesoepje te maken.

Ingrediënten

Verse kruiden: hondsdraf (Glechoma hederacea), duizendblad (Achillea millefolium), madeliefje (Bellis perennis), grote brandnetel (Urtica dioica), echte kervel (Anthriscus cerefolium), peterselie (Petroselinum crispum), bieslook (Allium schoenoprasum), meel, zout

Werkwijze

De kruiden in koud water opzetten en snel aan de kook brengen.

In een ander pannetje wat meel in olie of boter roosteren en door

de kruidenbouillon roeren. Op smaak brengen met zout, peterselie en bieslook

Hondsdraf (Glechoma hederacea)

Wist U dat:

– de Saksen het kruid gebruikten om hun bier op smaak te brengen en het helder te maken? In Engeland gebeurde dit tot aan het bewind van Hendrik VIII.

– een legende vertelt dat Jezus de apostel Petrus met het kruid van kiespijn heeft af geholpen?

– bij brandneteluitslag u de plek kunt inwrijven met het gekneusde blad; dit helpt tegen de jeuk.

Duizendblad (Achillea millefolium)

Wist U dat:

…de moeder van de Griekse held Achilles hem als kind in de rivier de Styx doopte in de veronderstelling dat hij op deze manier onkwetsbaar zou worden? Helaas hield zij hem bij de hiel vast: laat dit nu net het plekje zijn waar de Trojaanse held Hector hem raakte met zijn pijl tijdens de Trojaanse Oorlog.

…duizendblad heilig was voor de oude Kelten? De Druïden deden voorspellingen met het kruid; het verzamelen ervan ging met de nodige rituelen gepaard

…het zeer fijn vertakte blad lijkt op ons bloedvatenstelsel? Het heeft een ontkrampend effect op hart – en bloedvaten en werkt ook bevorderlijk op de wondgenezing.