Tijm (Thymus vulgaris)

Tijm (of Thijm, zoals ik het geleerd heb) is bij velen bekend als keukenkruid, maar past ook heel goed in je medicijnkastje.
Als je een goede kwaliteit (liefst biologische) Tijm hebt, kun je hem na drogen goed bewaren, mits de plek droog, donker en koel is. Je kunt hem dan zelfs voor beide doeleinden gebruiken. Tijm is perfect voor alles wat met je luchtwegen te maken heeft. Hoest en keelpijn hebben veel baat bij een goede kruidenthee waar Tijm de hoofdrol in speelt. Je kunt de thee eventueel zoeten met honing. Je moet wel de thee af laten koelen tot 35-40ºC om de genezende werking van de honing te behouden. Niet bij kinderen onder de 2 jaar.
En heb je verstopte voorhoofdsholtes, stoom dan ook met Tijm om weer vrij te kunnen ademen. Heb je even geen Tijm, dan kunnen Salie of Rozemarijn als alternatief dienen.

Daarnaast stimuleert Tijm de doorbloeding, en is het (met name als etherische olie) perfect in massage-mixen. Combineer het bijvoorbeeld met Gember en Zwarte peper voor de spieren, met Ceder voor een aardende ontspannende massage of met Lavendel en Blauwe Kamille voor een griepverdrijvende borst- en rugolie.

Gebruik de etherische olie van Tijm liever niet als je zwanger bent, en drink dan ook geen liters Tijm-thee; stomen of gorgelen met Tijm is geen enkel probleem.

Wist U dat:

…tijm in de bloementaal staat voor bedrijvigheid, drukte en huiselijke vlijt?

…als u Tijm met Lavendel samen in de tuin laat groeien, deze soorten elkaars werking versterken?

…dat vrouwen die wat Tijm in hun haar dragen zichzelf onweerstaanbaar maken voor mannen?